Budynek i otoczenie

Przedszkole mieści się w budynku należącym do Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich. Budynek pochodzi z końca XIX wieku. Wzniesiono go w latach 1880 – 1881 a zaprojektował go Friedrich Barchewitz (ur. 1836, zm. 1901) – architekt niemiecki. Z założenia budynek miał być przeznaczony na sierociniec żydowski i tak został zaprojektowany, zgodnie z najnowszymi ówcześnie założeniami architektonicznymi, stosowanymi przy budowie domów dla dzieci.

Pierwotnie wolnostojący, 3-kondygnacyjny budynek usytuowany został wśród podmiejskiej zieleni a istniejący do dziś park ze starodrzewami, wyposażony obecnie w urządzenia zabawowe, jest dla naszych dzieci miejscem do spacerów, zabaw, zajęć ruchowych a także zajęć edukacyjnych. Na terenie parku przedszkole posiada wydzielony teren, dzierżawiony od Zarządu Zieleni Miejskiej, do korzystania wyłącznie przez dzieci przedszkolne.

Budynek zbudowany z cegły, podzielony jest na dwie części a podział ten pierwotnie narzucił zbudowanie dwu osobnych klatek schodowych, umieszczonych we wspólnym ryzalicie ogrodowym. Przedszkole korzysta z jednej klatki schodowej a w 2-traktowy układ z korytarzem wpisano obszerne sale, każda o powierzchni ok. 60 m2. Wysokie pomieszczenia (4,20 m) z dużymi oknami zapewniają dzieciom przestrzeń i światło a zdrowe, drewniane podłogi nie powodują alergii. Przedszkole posiada własną salę rekreacyjną wykorzystywaną do zabaw i zajęć ruchowych. Dodatkowym elementem wpływającym na zdrowie i przeciwdziałanie alergiom przedszkolaków, to sale pozbawione zasłon, firan, wykładzin, tapicerowanych mebli dziecięcych.

Do budynku wchodzi się od podwórka, które stanowi wygodny parking. Zaraz za nim znajduje się ogólnodostępny park, z którego korzystają dzieci uczęszczające do przedszkola.  

Wszelkie prawa zastrzeżone © Autorskie Przedszkole Niepubliczne Król Maciuś im. Janusza Korczaka 2005-2008
TYPO3 Development by Marcus Biesioroff